Laadukkaan sisäilman ABC

Vietämme suurimman osan päivästä sisätiloissa - kotona, töissä, kaupoilla tai harrastuksissa. Laadukkaalla ja terveellisellä sisäilmalla on todella suuri vaikutus terveyteemme ja päivittäiseen jaksamiseen
Author picture

Vietämme suurimman osan päivästä sisätiloissa – kotona, töissä, kaupoilla tai harrastuksissa. Päivittäin hengittämämme ilma on siis pääosin niin kutsuttua sisäilmaa. Laadukkaalla ja terveellisellä sisäilmalla on todella suuri vaikutus terveyteemme ja päivittäiseen jaksamiseen. Onkin siis todella tärkeää varmistaa, että hengittämämme ilma on mahdollisimman laadukasta. Tässä kirjoituksessa keskitymme erityisesti siihen kuinka voit mahdollistaa mahdollisimman laadukkaan sisäilman omassa kodissasi.

Laadukas sisäilma on:

  • Hajutonta
  • Vedotonta
  • Pölytöntä
  • Miellyttävän lämpöistä

Huonosta sisäilmasta aiheutuu yksilöllisiä oireita. Tyypillisimpiä oireita ovat aivastelu, nuha, silmien kutina, päänsärky, väsymys, huimaus, astma. Lapsilla huono sisäilma voi aiheuttaa lisäksi korvatulehduksia ja infektiokierteen.

Huonosta sisäilmasta aiheutuvat oireet johtuvat yleensä ilmaan kertyvistä mikrobeista kuten homeesta ja baktreereista ja näiden aineenvaihduntatuotteista ja myrkyistä. Omilla toimenpiteillä pystyy kuitenkin vaikuttamaan siihen, että näitä kertyisi oman kodin sisäilmaan mahdollisimman vähän.

Miten varmistaa laadukas sisäilma?

Kodin ilmanvaihtojärjestelmä on yksi merkittävimmistä sisäilmaan vaikuttavista kokonaisuuksista. Tutustu kotisi ilmanvaihtojärjestelmään ja sen toimintaan. Selvitä onko kodissasi: painovoimainen ilmanvaihto, koneellinen poistoilmanvaihto vai koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Tämä on tärkeä tieto, jotta tiedät kuinka järjestelmää tulee huoltaa ja puhdistaa. Ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet tulisi vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa. Suodattimet kannattaa vaihtaa yleensä keväisin ja syksyisin. Suodattimien vaihto on helppoa ja tähän ei välttämättä tarvita alan ammattilaista vaan onnistuu meiltä jokaiselta.

Ilmanvaihtojärjestelmään kuuluu myös ilmanvaihtokanavat. Ilmanvaihtokanaviin kertyy vuosien saatossa paljon epäpuhtauksia ja roskia. Ilmanvaihtokanavat tulee puhdistaa ammattilaisen toimesta vähintään 5-10 vuoden välein. Tiedätkö milloin teidän kotinne ilmanvaihtokanavat on viimeksi puhdistettu?

Byggen hintalaskurin avulla selvität helposti teidän kotinne ilmanvaihtokanavien puhdistuksen hinnan. Voit myös halutessasi tilata kauttamme luotettavat ja ammattitaitoiset tekijät suorittamaan iv-kanavien puhdistuksen laskurin antamalla hinnalla.

Ilmanvaihtojärjestelmän lisäksi talon omistajan tulisi säännöllisesti tarkkailla kosteuskuorman vaikutusta rakenteisiin. Talon eri rakenteet altistuvat kosteudelle säännöllisesti ja ne on suunniteltu kestämään kosteutta, mutta ajan kuluessa rasitus voi johtaa kuitenkin kosteusvaurioon. Säännöllisellä tarkkailulla ja huollolla nämä vauriot voidaan kuitenkin välttää.

Vähintään kerran vuodessa olisi hyvä tarkistaa

  • Vesikaton ja vesikaton läpivientien kunto
  • Sadevesikourut ja – rännit. Sekä myös sadevesikaivo. 
  • Yläpohjan tuuletustilan kunto.
  • Ulkoseinien, ikkunoiden ja ovien kunto.
  • Ryömintätilan kunto
  • Maapintojen kaltevuus talosta poispäin.
  • Salaojien toiminta
  • Kosteiden tilojen pintamateriaalien ja silikonien kunto.
  • Vesijohtojen tiiveys (Pyöriikö vesimittari itsekseen, vaikka vettä ei käytetä).

Laadukas sisäilma on terveellisen ja turvallisen kodin perusta. Moni kuitenkin laiminlyö sisäilmasta huolehtimisen ja nämä laiminlyönnit johtavat ajan saatossa isompiin ongelmiin sekä kodille ja sen asukkaille. 

Byggen älykäs huoltokirja ohjaa ja muistuttaa kodin ylläpitoon liittyvien tehtävien suorittamisessa. Lisäksi Byggen kautta löydät myös laadukkaat ammattilaiset auttamaan sinua kodin ylläpitoon liittyvissä tehtävissä. Voit ottaa maksuttoman Bygge-sovelluksen käyttöösi osoitteessa www.bygge.fi

Haluatko, että olemme sinuun yhteydessä?

Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Seuraa meitä