Mikä on energiatehokkuusdirektiivi?

Energiatehokkuusdirektiivi on terminä näkynyt uutisissa jatkuvasti. Tiivistimme tähän artikkeliin, mitä se käytännössä tarkoittaa.
Author picture

Energiatehokkuusdirektiivi on terminä näkynyt viimeaikoina uutisissa jatkuvasti. Tiivistimme tähän artikkeliin, mitä se käytännössä tarkoittaa. Euroopan parlamentti on hyväksynyt tiistaina 14.3.2023 lakiehdotuksen, jolla pyritään vähentämään rakennusten energiankulutusta ja kasvihuonepäästöjä sekä lisäämään rakennuksiin kohdistuvia peruskorjauksia. VTT:n arvion mukaan velvollisuus tehdä energiaremontteja koskisi jopa 445 600 omakotitaloa Suomessa.

Mitä se tarkoittaa olemassa oleville rakennuksille?

Asuinrakennusten tulisi saavuttaa energiatehokkuusluokka E vuoteen 2030 mennessä ja luokka D vuoteen 2033 mennessä. Energialuokat jakautuvat asteikolle A-G. Oman talon energialuokan voi nähdä energiatodistuksesta, mutta sitä ei kuitenkaan moneltakaan vanhalta rakennukselta löydy. Peruskorjattavat asuinrakennukset pitäisi lisäksi varustaa aurinkoenergiajärjestelmillä vuoteen 2032 mennessä.

Suomessa tästä ehdotuksesta on esittänyt huolensa mm. Omakotiliitto ja Kiinteistöliitto, joiden mukaan kasvavalla määrällä kotitalouksia on jo nykyisin vaikeuksia saada rahoitusta korjauksiin. Taantuvilla alueilla on paljon taloja, joita ei yksinkertaisesti ole mitään järkeä korjata direktiivin vaatimusten mukaisiksi.

Mitä se tarkoittaa uusille rakennuksille?

Uuden rakennuksen tulee olla päästötön vuodesta 2028 lähtien. Julkisella sektorilla ruuvi on vedetty vieläkin tiukemmalle, ja siellä uustuotannon  tulee olla päästötöntä jo vuoteen 2026 mennessä. Lisäksi kaikki uudet rakennukset pitäisi varustaa aurinkoenergialla, eli siis laittaa paneelia katolle, mikäli se on teknisesti mahdollista ja taloudellisesti kannattavaa.

Aurinkopaneeleja löytyy ehkä pian sinunkin kiinteistöltäsi?

Miten voi nostaa rakennuksen energiatehokkuusluokkaa?

Omakotitalojen energiatehokkuutta voidaan nostaa monellakin tapaa, mutta yksi toimenpide ei välttämättä riitä nostamaan energiatehokkuutta riittävästi. Kokosimme listaa, joilla on vaikutusta talon energiatehokkuuteen:

  • Lämmönlähteen vaihtaminen energiatehokkaampaan vaihtoehtoon
    • Lämmitysjärjestelmän vaihto öljylämmityksestä maalämpöön
    • Poistoilmalämpöpumpun asennus
  • Lämmöneristävyyden lisääminen
    • Seinien ja välipohjan lisäeristys
    • Ikkunoiden ja ovien vaihtaminen 
  • Aurinkopaneelien asennus

Helpolla pääset alkuun kotisi energiaremontin suunnittelussa vaikkapa katsomalla, mitä aurinkopaneelien asennus kodillesi maksaisi. Pääset vilkaisemaan Byggen neuvottelemat hinnat seuraavan laskurin takaa: https://bygge.fi/aurinkopaneelit ! Byggen neuvottelemat hinnat on vain Bygge-huoltokirjan käyttäjille. Rekisteröityminen palveluun on ilmaista. Kaikki tilatut työt kirjataan käyttäjän huoltokirjaan, eli kodin huoltokirja muodostuu kuin itsestään.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Energiatehokkusdirektiivin muutos tuskin menee nykymuodossaan läpi. Seuraavaksi Euroopan Parlamentti ja Euroopan Neuvosto aloittavat neuvottelut sopiakseen lainsäädäntöehdotuksen lopullisesta muodosta. Oletettavaa on kuitenkin, että direktiivi tuskin menee läpi nykymuodossaan. Kunhan EU tasolla on saatu lainsäädäntöehdotus muotoiltua ja hyväksyttyä tulee jäsenvaltioiden, kuten Suomen tehdä tästä paikallisesti sovellettava direktiivin mukainen lainsäädäntö. Kiristyksiä rakennusten energiatehokkuus vaatimuksiin on varmasti tulossa, mutta nähtäväksi jää mitä käytännön toimenpiteitä erityisesti omakotiasujilta tullaan vaatimaan.

Linkkejä:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_6683

https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiatodistusneuvonta/mika_on_energiatodistus/nain_luet_energiatodistusta

https://www.europarl.europa.eu/news/fi/press-room/20230206IPR72112/energy-performance-of-buildings-climate-neutrality-by-2050

Haluatko, että olemme sinuun yhteydessä?

Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Seuraa meitä